Muzeu i Akropolit në Greqi

Muzeu i Akropolit në Greqi ka hapur për vizitorë hapësirën ku po gërmohet nën ndërtesën e institucionit, duke lejuar vizitorët për herë të parë për të ecur nëpër një lagje të lashtë të Athinës, që ka mbijetuar nga epoka e kohës bizantine.

Muzeu, i cili është në këmbët e malit të Akropolit në Athinë, shpërfaq skulptura që janë kryevepër e antikitetit grek, duke përfshirë vepra nga Partenoni, një nga ndërtesat më me ndikim në qytetërimin perëndimor.

“Vizitorët mund të vijnë poshtë dhe të shohin rrënojat e lashta të qytetit të Athinës, sidomos në zonën në jug të Akropolit”, ka thënë drejtori i Muzeut të Akropolit, Dimitris Panter.

“Ne shpresojmë për të paraqitur në mënyrë sa më të mirë e të shpejtë gjithçka që fshihet poshtë, për të dhënë një pamje të jetës së përditshme të Athinës së lashtë”.

Poshtë bazës së Muzeut gjithandej në shtyllat e betonit, qëndron një lagje e shtëpive që janë gërmuar ku pos të tjerash ka edhe banjë, rrugë dhe llogore të kullimit, të cilat janë zbuluar gjatë punimeve për ndërtimin e Muzeut.

Duke ecur përmes laurave metalike, vizitorët mund të shohin banjë e pallate luksoze, ku në atë kohë përfshinin dhoma që mund të ngroheshin e po ashtu edhe pishina me ujë të nxehtë.

Një nga pikat kryesore është shtëpia e një të pasuri, që daton në shekullin VI pas Krishtit.

“Është interesante, një përvojë mahnitëse”, ka thënë Carl Hoover, 63-vjeçar, një vizitor nga Kolorado. Ai ka thënë se më së shumti është impresionuar nga dyshemeja e mozaikut dhe tubat e sofistikuara dhe sistemet e kullimit.

Projektuar nga arkitekti Bernard Tschumi, Muzeu i Akropolit ka tërhequr më shumë se 14 milionë vizitorë, që kur hapi dyert 10 vjet më parë.

Mermerët e Parthenonit momentalisht janë vendosur në Muzeun Kombëtar, që kohëve të fundit ka intensifikuar fushatën për kthimin e skulpturave/ Reuters. / KultPlus.com

Leave a Reply